KLIMAAT IN MONTENERA

Hoe stel je nu een klimaat van je eigen land op? Voor Montenera was het niet al te lastig. Gewoon kijken naar het klimaat van de Azoren. Montenera ligt immers iets ten noorden van deze eilandengroep. Het uiterste noorden van Montenera is wellicht wat kouder en natter dan het zuiden, rond de Azoren. Maar in het algemeen heeft Montenera een redelijk warm klimaat. Dit klimaat noemen we ook wel een subtropisch klimaat of Middellandse Zeeklimaat. 

Zo is op Wikipedia het volgende over het Klimaat van Portugal aangeven: ”De Azoren hebben het gehele jaar door een constant klimaat, met weinig temperatuurverschillen. De temperatuur varieert tussen 14,0 en 24,8 °C, waarbij augustus de warmste maand is. Het zeewater varieert in temperatuur tussen 16,0 en 22,0 °C door het jaar, onder invloed van de Golfstroom".

Het klimaat van Montenera lijkt op dat van de Azoren. Omdat Montenera van  noord naar zuid vrij groot is heeft het noorden een wat koeler klimaat dan het zuiden.

Ook de bergen hebben invloed op het klimaat. Het oosten van het land valt in de regenschaduw, en dus is het droger.
Het westen van het eiland is natter door de overwegend westenwinden.

Foto achtergrond: Pixabay

DE DIEREN VAN MONTENERA

Omdat Montenera veel vulkanen heeft leeft er een speciaal dier: de Ratovulkano (vulkaanrat). Deze is ongeveer 82 cm lang en 1,5 kilo zwaar
Het dier werd volgens een bericht bij Nu.nl al eerder ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea. Maar blijkt ook in Montenera voor te komen.Foto achtergrond: Pixabay

Mobirise

Een legende in Montenera.  

Er is een legende dat er in de vulkanen van Montenera een vulkaanstier zou leven. Maar net als het Monster van Loch Ness is dit dier in werkelijkheid nog nooit gezien.  

LANDSCHAP VAN MONTENERA


Montenera is gelegen net ten oosten van de mid-Atlantische rug, een scheur in de oceanische korst waardoor er magma naar de oppervlakte komt. Hierdoor is er in gebieden rond de mid-Atlantische rug nogal wat vulkanisme. Ook komen er wel eens aardbevingen voor.

Het landschap is dus door vulkanische activiteit gevormd. In Montenera zijn enkele, nog werkzame, vulkanen. Het land is bergachtig, vandaar de naam Montenera. Mont betekent berg in de lokale taal Mondespera.  

Foto achtergrond: Archie Binamira (Pexels)

GESCHIEDENIS VAN MONTENERA

Beknopte geschiedenis

Montenera is oorspronkelijk ontdekt door Columbus. Toen hij naar de Azoren voer ontdekte hij al snel een groot land ten noorden daar van. De Portugezen vestigden zich in het zuiden van het eiland, in een baai waar ze de nederzetting Novobão stichten. Dit is dan ook een van de oudste steden van Montenera. Het gebied rond Novobao werd door de Portugezen Novibon genoemd, naar de Portuegese hoofdstad Lissabon.

Toen de Nederlanders in 17e eeuw ten noorden van het eiland aankwamen was het eiland al gekoloniseerd door Portugezen en Spanjaarden. Deze hadden echter geen interesse in het koloniseren van wat zij noemden het “wilde noorden”. Toen de Nederlanders verder naar het zuiden trokken en de havenstad Blaeupoort vestigden (die ze noemden naar de bekende Nederlandse cartograaf Blaeu) werden de Spanjaarden en Portugezen toch bang dat ze het eiland kwijt zouden raken. Uiteindelijk leidde dat tot onderhandelingen waardoor Nederland een deel van Brazilie (Recife) aan Portugal afstond.
Montenera werd tot 1973 bestuurd vanuit 3 Europese landen: Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal.

In 1973 werd Montenera onafhankelijk van de drie landen: Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal. 
Het tegenwoordige Montenera is een onafhankelijke republiek, met verschillende bevolkingsgroepen. De hoofdstad Piramido ligt in het federaal district. Daar wordt voornamelijk de gemeenschappelijke taal Mondespera gesproken.

Foto achtergrond: John Smith (Pexels)

CULTUUR VAN MONTENERA

Al eeuwenlang staarden de inwoners van Montenera naar de vele vulkanen in hun land. De min of meer driehoekige vorm van deze bergen begon ze steeds meer op te vallen. Om die reden beschouwden ze de vorm 'driehoek' steeds meer als het symbool van hun land. De driehoek is ook te zien in de vlag van het land. 

Foto achtergrond: Diego Madrigal (Pexels)

GEBOUWEN

 
De driehoek vind je soms ook terug in de architectuur van gebouwen: deze zijn soms driehoekig. Maar niet altijd. 

Foto achtergrond: Pexels

Mobirise

DE TALEN VAN
MONTENERA

In Montenera worden in de verschillende deelstaten andere talen gesproken. Nederlands in Companië, Portugees in Noviboa, Engels in Woths. Daarnaast worden er plaatselijk nog enkele andere talen gesproken, zoals Frans en Duits. 
Als gemeenschappelijke taal gebruikt men het Mondespera, een lokale variant van het Esperanto.

Afbeelding links: enkele zinnetjes in het Mondespera.  

Mobirise

ECONOMIE

De economie van het land is voortgekomen uit de cultuur van de driehoeken. Montenera heeft een driehoekseconomie.

De munteenheid van het land is de Gudo (1 Gudo = 100 Ludo).

Naast toerisme is onderwijs het belangrijkste exportproduct van Montenera Edufictie. De Montenera Geofictieschool is een belangrijke school dat ook lessen verzorgd in het buitenland. Waaronder veel Nederlandse scholen. 

EEN POSTZEGEL VAN MONTENERA

Mobirise

Postzegel van Montenera

Op de postzegel is de oude vlag van Montenera nog te zien, zonder groene driehoek. De vlag is sindsdien veranderd maar de postzegel is helaas nog niet aangepast. 

Mobirise

ONDERWIJS

Onderwijs is een belangrijke pijler van de economie van Montenera. Het land herbergt de prestigieuze Montenera Geofictieschool and Worldbuilding. Vanuit deze school geeft geofictieprofessor Jeromo de La Monto lessen geofictie aan scholen. Ook in Nederland!

SPORT IN MONTENERA

DRIEHOEKSBAL (Trianguludo)
In Montenera is voetbal, net als in veel andere landen, erg populair. Hier speelt men de competitie echter toch anders dan in de meeste andere landen. Aangezien de driehoek het symbool is van Montenera mag ook in het voetbal deze vrom natuurlijk niet ontbreken.
De Engelsen introduceerden in het Engelstalige gedeelte van Montenera (Woths) ooit het Three-sided football. Drie teams spelen tegen elkaar. Hierdoor veranderen uiteraard de spelregels. Want niet het team dat de meeste doelpunten maakt is winnaar, maar juist het team dat de minst aantal tegendoelpunten incasseert.

WERELDKAMPIOENSCHAPPEN VUURSPUWEN
Montenera is het land van vulkanen, en dus ook van vuur. Het is niet vreemd dat juist het wereldkampioenschap vuurspuwen in Montenera plaatsvindt.

VULKAANKLIMMEN
De inwoners van Montenera zijn gek op bergbeklimmen. Daar krijgen ze in hun land dan ook ruim de gelegenheid voor. Het land bestaat uit veel bergen, waarvan er veel een vulkaan zijn. Dat wordt dus veel eerder vulkaanklimmen. Het spannendst vinden de inwoners om de vulkaan te beklimmen op het moment dat deze net aan het uitbarsten is. De kunst is dan om levend en wel zo snel mogelijk weer de berg af te komen.  

Foto achtergrond: Pexels

Mobirise

DE KEUKEN VAN
MONTENERA

Het vulkanische landschap speelt een belangrijke rol in de
keuken van Montenera.
Typische dranken en gerechten zijn:

* Hete bliksem
* Lavawijn
* Lavanade (speciale limonade)
* Vulkaanchocolaatjes (zie foto links)

Chocoladevulkaantjes
Typische lekkernij uit Montenera zijn de chocoladevulkaantjes. De traditie van chocolade werd door de Vlamingen ingebracht. De Vlamingen waren al reeds in de 15e eeuw op de Azoren aangekomen en later ook in Montenera.

De dranktafel van Montenera
In Montenera werd op 16 juni 1773 'De vrede van Montenera' gesloten, een verdrag tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Tijdens de onderhandelingen over dit verdrag waren verschillende bevolkingsgroepen vertegenwoordigd. O.a. Britten (deelstaat Whots) die thee meebrachten tijdens de onderhandelingen. Ook de andere groepen brachten hun eigen drankje mee, zoals port (door de Portugezen) en jenever en oranjebitter (Nederlanders).
Tijdens de onderhandelingen werden de verschillende drankjes open op de tafel gezet en kon men van alles proberen. De deelnemers begonnen al snel de verschillende soorten drankjes de combineren en tijdens de verdere gesprekken bleef de tafel gevuld met de diverse drankjes die met de thee werden gecombineerd. Nadat de vrede was gesloten bleven ze in Montenera deze dranktafel gebruiken. In het begin bij belangrijke gebeurtenissen. In de loop de eeuwen werd het steeds meer een gewoonte. Tegenwoordig worden gasten ontvangen met deze dranktafel. Voor kinderen is er een speciale limonade: de lavanade. Het woord "lava" mag hierin natuurlijk niet ontbreken. 

Typisch gerecht uit Montenera

Voorgerecht: pompoensoep met rauwe taugé.

Hoofdgerecht: Hete bliksem, kleine gevulde paprika (met gegrilde en gekruide fijn gesneden groente en gestoof gekruid vlees (Rollade/hambeen)

Nagerecht: Chocolade vulkaantjes met vruchten en ijs. Soms wordt er ook wel lavavla gegeten, dat is vla in de kleur van lava. Oranje dus. 

En een speciaal drankje is de lavanade: een soort van limonade. 

Foto's onder: gerechten uit de keuken van Montenera

© ReGeo: geo-educatie & informatie. 2021 

The page was started with Mobirise website theme