REPUBLIEK MONTENERA
REPUBLIKO DE MONTENERA
REPUBLIC OF MONTENERADE LIGGING VAN MONTENERA

Montenera is gelegen in de Atlantische Oceaan, ongeveer 200 kilometer ten noorden van de Azoren, een eilandengroep van Portugal (zie kaartje links).
Montenera is ongeveer 4,5 keer zo groot als Nederland. De afstand van noord naar zuid bedraagt ongeveer 1200 kilometer.

BASISGEGEVENS

Staatsvorm: federale republiek

Oppervlakte: ca. 180.000 km² (c.a. 4,5 x Nederland)

Aantal inwoners: 35 miljoen inw.

Bevolkingsdichtheid: circa 190 inw./km²

Hoofdstad: Piramido: 4.500.000 inw.

Munteenheid: Gudo (1 Gudo = 100 Ludo = € 0,80)

Talen: Mondespera (officieel).

Staatshoofd: La prezidento Jeromo de la Monto (ceremonieel staatshoofd). In het dagelijks leven is hij vooral werkzaam als geofictieprofessor aan de Montenera School of Geofiction. Hij geeft als gastdocent lessen in geofictie, voornamelijk in het buitenland (Nederland).

Belangrijkste steden:
Piramido: 4.500.000 inw.
Blaeuporto: 1.700.000 inw
Novobaia: 1.250.000 inw.
Chabot: 280.000 inw.
San-Marina: 120.000 inw.
Port Cartier: 110.000 inw.

Staatkundig
Het land Montenera bestaat uit 4 deelstaten en een federaal district.

De deelstaten met hoofdsteden:
Kompania: 14 miljoen inw. (hoofdstad: Blaeuporto)
Noviboa 7 miljoen inw. (hoofdstad: Novobaio)
Bretagnero (3 miljoen inw.) Hoofdstad: Chabot.
Montagniola (4 miljoen inw.).Hoofdstad: Puerto Colon.

Er is ook een federaal district: circa 5 miljoen.


VLAG & WAPEN

Vlag
De vlag bestaat uit 4 kleuren (geel, blauw, rood en groen).
Geel staat voor de zon, blauw voor de zee, rood voor de vurige vulkanen en groen voor de natuur. De groene driehoek symboliseert de driehoekige vorm van de vulkanen.
De sterren in de vlag staan voor de vier deelstaten van Montenera.

Wapen (schild)

Het wapen (schild) van Montenera bestaat uit een aantal elementen. Ten eerste is de driehoek afgebeeld. Dit is een belangrijk symbool voor het land. De groene kleur van de driehoek staat voor het groene karakter van het landschap.
Dat Montenera veel bergen heeft, wordt duidelijk aan de hand van de afbeelding van het landschap met de bergen er in. De zon symboliseert het zonnige klimaat.
De driehoek wordt 'vastgehouden' door twee belangrijke dieren die in Montenera zouden leven: de vulkaanstier en de vulkaanrat. Eerstgenoemde is een myrtisch dier. Het is onduidelijk of de vulkaanstier echt bestaat. De vulkaanrat daarentegen bestaat wel en komt veel in de mabijheid van de vulkanen in Montenera voor.
De laurenkrans symboliseert de vrede die er heerst tussen de verschillende volkeren van Montenera.
VOLKSLIED MONTENERA

Het volkslied van Montenera, dat is geschreven op een bestaande melodie van het Esperanto volkslied. Het bestaat uit 3 coupletten:

In het land van Montenera,
Daar vind je veel vulkanen
De vorm van die vulkanen
Gebruiken wij voor alledag
Veel is bij ons driehoekig
Dat is een bijzondere vorm
Montenera, in de Oceaan
Je geeft ons toch een mooi bestaan!


In het land van Montenera,
Daar vind je veel vulkanen
We leven er met velen
Al eeuwen lang erg tevreden
Montenera blijft onafhankelijk
Dat is wel zo gemakkelijk
Montenera, in de Oceaan
Je geeft ons toch een mooi bestaan!


In het land van Montenera,
Daar vind je veel vulkanen
Die hebben het land gemaakt
Tot wat het nu geworden is
We hebben vruchtbare aarde
Die geeft ons heel veel waarde
Montenera, in de Oceaan
Je geeft ons toch een mooi bestaan!
HET KLIMAAT VAN MONTENERA

Hoe stel je nu een klimaat van je eigen land op? Voor Montenera was het niet al te lastig. Gewoon kijken naar het klimaat van de
Azoren. Montenera ligt immers iets ten noorden van deze eilandengroep.

Het uiterste noorden van Montenera is wellicht wat kouder en natter dan het zuiden, rond de Azoren. Het noorden heeft een gematigd zeeklimaat. Het zuiden meer een Middellandse Zeeklimaat (subtropisch klimaat).
VulkaanratVulkaanstier

DE NATUUR VAN MONTENERA

Omdat Montenera veel vulkanen heeft, leeft er een bijzonder dier: de Ratovulkano (vulkaanrat). Deze is ongeveer 82 cm lang en weegt 1,5 kilo
Volgens een bericht op Nu.nl is het dier eerder ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea. Maar het schijnt ook in Montenera voor te komen.
Naast de vulkaanrat leven er in Montenera nog verschillende andere diersoorten, die ook elders in de wereld voorkomen.

Sage van Montenera: de vulkaanstier.

Er is ook een wijze dier dat volgens de legende alleen voorkomt in de vulkanen van Montenera: de vulkaanstier. Het dier is echter nog nooit in het echt gezien.
DE GEOLOGIE
VAN MONTENERA

Montenera is gelegen net ten oosten van de mid-Atlantische rug, een scheur in de oceanische korst waardoor er magma naar de oppervlakte komt. Hierdoor is er in gebieden rond de mid-Atlantische rug nogal wat vulkanisme.


HET LANDSCHAP VAN MONTENERA


Montenera is gelegen net ten oosten van de mid-Atlantische rug, een scheur in de oceanische korst waardoor er magma naar de oppervlakte komt. Hierdoor is er in gebieden rond de mid-Atlantische rug nogal wat vulkanisme.

Het landschap is dus door vulkanische activiteit gevormd. In Montenera zijn enkele, nog werkzame, vulkanen. Het land is bergachtig, vandaar de naam Montenera. Mont betekent berg in de lokale taal Mondespera.
DE GESCHIEDENIS VAN MONTENERA


Beknopte geschiedenis

Montenera is oorspronkelijk ontdekt door Columbus. Toen hij naar de Azoren voer ontdekte hij al snel een groot land ten noorden daar van. De Portugezen vestigden zich in het zuiden van het eiland, in een baai waar ze de nederzetting Novobão stichten. Dit is dan ook een van de oudste steden van Montenera. Het gebied rond Novobao werd door de Portugezen Noviboa genoemd, naar de Portuegese hoofdstad Lissabon (in het Portugees: Lisboa).

Toen de Nederlanders in 17e eeuw ten noorden van het eiland aankwamen was het eiland al gekoloniseerd door Portugezen en Spanjaarden. Deze hadden echter geen interesse in het koloniseren van wat zij noemden het “wilde noorden”. Toen de Nederlanders verder naar het zuiden trokken en de havenstad Blaeupoort vestigden (die ze noemden naar de bekende Nederlandse cartograaf Blaeu) werden de Spanjaarden en Portugezen toch bang dat ze het eiland kwijt zouden raken. Uiteindelijk leidde dat tot onderhandelingen waardoor Nederland een deel van Brazilie (Recife) aan Portugal afstond.
Montenera werd tot 1970 bestuurd vanuit 5 Europese landen: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Portugal en Spanje. Dit was op den duur geen handige zaak meer. De roep om autonomie voor Montenera werd dan ook steeds groter.
In 1970 werd Montenera onafhankelijk. Eerst waren de deelstaten ieder nog onafhankelijk. In 1973, drie jaar na de onafhankelijkheid, besloten de vijf deelstaten onder een landsnaam verder te gaan: de republiek Montenera (land van - vulkanische - bergen).
Het tegenwoordige Montenera is een onafhankelijke republiek, met verschillende bevolkingsgroepen. De hoofdstad Piramido ligt in het federaal district. Daar wordt voornamelijk Mondespera gesproken.In het wapen van Montenera, zit ook een driehoek.
CULTUUR VAN MONTENERA


Al eeuwenlang staarden de inwoners van Montenera naar de vele vulkanen in hun land. De min of meer driehoekige vorm van deze bergen begon ze steeds meer op te vallen. Om die reden beschouwden ze de vorm 'driehoek' steeds meer als het symbool van hun land. De driehoek is ook te zien in de vlag van het land.
Maar ook in het wapen van Montenera.DE TRADITIES VAN MONTENERA

De belangrijkste tradities van Montenera zijn er rond vulkanen. Jaarlijks zijn er vulkaanspelen, een soort olympische spelen voor Montenera. Er worden bijzondere sporten gedaan, zoals vulkaanklimmen en vuurspuwen.DE TALEN VAN MONTENERA

De taal van Montenera is het Mondespera, een lokale variant van het Esperanto.

Afbeelding links: enkele zinnetjes in het Mondespera.


DE ECONOMIE VAN MONTENERA

De economie van het land is voortgekomen uit de cultuur van de driehoeken. Montenera heeft een driehoekseconomie.

De munteenheid van het land is de Gudo (1 Gudo = 100 Ludo).

Naast toerisme is onderwijs het belangrijkste exportproduct van Montenera Edufictie. De Montenera Geofictieschool is een belangrijke school dat ook lessen verzorgd in het buitenland. Waaronder veel Nederlandse scholen.

HET BESTUUR VAN MONTENERA

Montenera is een democratische staat.
De president (Jeromo de la Monto) vervult slechts een ceremoniele functie). Een regering heeft de dagelijkse leiding over het land.DE INFRASTRUCTUUR VAN MONTENERA

Montenera kent vele vormen van vervoer. Er zijn veel autowegen, spoorlijnen en vliegvelden.
Het meest bijzondere vervoermiddel is de driehoeksvliegtuig. Een vliegtuig dat rond de 50 passagiers snel binnen Montenera kan vervoeren.


HET ONDERWIJS VAN MONTENERA

Onderwijs is een belangrijke pijler van de economie van Montenera. Het land herbergt de prestigieuze Montenera Geofictieschool and Worldbuilding. Vanuit deze school geeft geofictieprofessor Jeromo de La Monto lessen geofictie aan scholen. Ook in Nederland!

RELIGIE VAN MONTENERA

In Montenera wonen zoveekl verschillende mensen dat er heel veel verschillende geloven voor komen.
De belangrijkste godsdienst is het Christendom. In het Christelijk geloof van Montenera speelt de Drie-eenheid een belangrijke rol. Drie staat immers ook voor driehoeken, die belangrijk zijn in Montenera.
SPORT IN MONTENERA

DRIEHOEKSBAL (Trianguludo)
In Montenera is voetbal, net als in veel andere landen, erg populair. Hier speelt men de competitie echter toch anders dan in de meeste andere landen. Aangezien de driehoek het symbool is van Montenera mag ook in het voetbal deze vrom natuurlijk niet ontbreken.
De Engelsen introduceerden in het Engelstalige gedeelte van Montenera (Woths) ooit het Three-sided football. Drie teams spelen tegen elkaar. Hierdoor veranderen uiteraard de spelregels. Want niet het team dat de meeste doelpunten maakt is winnaar, maar juist het team dat de minst aantal tegendoelpunten incasseert.

WERELDKAMPIOENSCHAPPEN VUURSPUWEN
Montenera is het land van vulkanen, en dus ook van vuur. Het is niet vreemd dat juist het wereldkampioenschap vuurspuwen in Montenera plaatsvindt.

VULKAANKLIMMEN
De inwoners van Montenera zijn gek op bergbeklimmen. Daar krijgen ze in hun land dan ook ruim de gelegenheid voor. Het land bestaat uit veel bergen, waarvan er veel een vulkaan zijn. Dat wordt dus veel eerder vulkaanklimmen. Het spannendst vinden de inwoners om de vulkaan te beklimmen op het moment dat deze net aan het uitbarsten is. De kunst is dan om levend en wel zo snel mogelijk weer de berg af te komen.Lavanade
De Lavla: de lava-vla


DE KEUKEN VAN MONTENERA

Het vulkanische landschap speelt een belangrijke rol in de
keuken van Montenera.
Typische dranken en gerechten zijn:

* Hete bliksem
* Lavawijn
* Lavanade (speciale limonade)
* Lavla (nagerecht).

De dranktafel van Montenera
In Montenera werd op 16 juni 1973 'De vrede van Montenera' gesloten, een verdrag tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Tijdens de onderhandelingen over dit verdrag waren verschillende bevolkingsgroepen vertegenwoordigd. O.a. Britten (deelstaat Whots) die thee meebrachten tijdens de onderhandelingen. Ook de andere groepen brachten hun eigen drankje mee, zoals port (door de Portugezen) en jenever en oranjebitter (Nederlanders).
Tijdens de onderhandelingen werden de verschillende drankjes open op de tafel gezet en kon men van alles proberen. De deelnemers begonnen al snel de verschillende soorten drankjes de combineren en tijdens de verdere gesprekken bleef de tafel gevuld met de diverse drankjes die met de thee werden gecombineerd. Nadat de vrede was gesloten bleven ze in Montenera deze thee dranktafel gebruiken. In het begin bij belangrijken gebeurtenissen. In de loop de eeuwen werd het steeds meer een gewoonte. Tegenwoordig worden gasten ontvangen met deze thee dranktafel.

Typisch Montenera gerecht:

Voorgerecht: pompoensoep met rauwe taugé.

Hoofdgerecht: Hete bliksem, kleine gevulde paprika (met gegrilde en gekruide fijn gesneden groente en gestoof gekruid vlees (Rollade/hambeen)
BEZIENSWAARDIGHEDEN IN MONTENERA

In Montenera vind je veel driehoekige vormen. Sommige daarvan zijn gebouwen, zoals dit piramidevormig gebouw op de foto. Het is een bijzondere toeristische trekpleister.

Veel toeristen komen naar Montenera vanwege de mooie landschappen. Je vindt er onder andere vulkanen, stranden, bergen en veel natuur. Maar ook oude steden.