DE ONTDEKKING VAN  MONTENERA

HOE MONTENERA WERD ONTDEKT

Montenera is oorspronkelijk ontdekt door Columbus. Toen hij naar de Azoren voer ontdekte hij al snel een groot land ten noorden daar van. De Portugezen vestigden zich in het zuiden van het eiland, in een baai waar ze de nederzetting Novobão stichten. Dit is dan ook een van de oudste steden van Montenera. Het gebied rond Novobão werd door de Portugezen Noviboã genoemd, naar de Portugese hoofdstad Lisboã (Lissabon). 

Toen de Nederlanders in 17e eeuw ten noorden van het eiland aankwamen was het eiland al gekoloniseerd door Portugezen en Spanjaarden. Deze hadden echter geen interesse in het koloniseren van wat zij noemden het “wilde noorden”. Toen de Nederlanders verder naar het zuiden trokken en de havenstad Blaeupoort vestigden (die ze noemden naar de bekende Nederlandse cartograaf Blaeu) werden de Spanjaarden en Portugezen toch bang dat ze het eiland kwijt zouden raken. Uiteindelijk leidde dat tot onderhandelingen waardoor Nederland een deel van Brazilie (Recife) aan Portugal afstond.

Montenera werd tot 1973 bestuurd vanuit 3 Europese landen: Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal. In 1973 werd Montenera onafhankelijk van deze drie landen. 

De Nederlander Jeroen van den Berg wilde graag president van een land zijn. Helaas leek dit voor hem in eerste instantie onrealiseerbaar. Er was immers geen bestaand land waar hij president van kon worden. Na een lange zoektocht ontdekte hij het land Montenera, in de Atlantische Oceaan. Gelukkig kon hij daar zijn jongensdroom in vervulling laten gaan. Maar de inwoners van Montenera stelden wel een voorwaarde: hij moest ook geofictielessen gaan geven aan scholen. Ook in het buitenland, waaronder Nederland. 

Wil je meer weten over Montenera? Kijk dan in deze uitgebreide beschrijving
Enkele korte feitjes over het land vind je op deze pagina


Foto achtergrond: Diego Madrigal 

© ReGeo: geo-educatie & informatie. 2021 

Mobirise web page maker - Find more