REPUBLIEK MONTENERA
REPUBLIKO DE MONTENERA
REPUBLIC OF MONTENERADE LIGGING VAN MONTENERA

Montenera is gelegen in de Atlantische Oceaan, ongeveer 200 kilometer ten noorden van de Azoren, een eilandengroep van Portugal (zie kaartje links).
Montenera is ongeveer 4,5 keer zo groot als Nederland. De afstand van noord naar zuid bedraagt ongeveer 1200 kilometer.

BASISGEGEVENS

Staatsvorm: federale republiek

Oppervlakte: ca. 180.000 km² (c.a. 4,5 x Nederland)

Aantal inwoners: 35 miljoen inw.

Bevolkingsdichtheid: circa 190 inw./km²

Hoofdstad: Piramido: 4.500.000 inw.

Munteenheid: Gudo (1 Gudo = 100 Ludo = € 0,80)

Talen: Mondespera (officieel). In mindere mate Nederlands, Portugees, Spaans, Engels en Frans.

Staatshoofd: La prezidento Jeromo de la Monto (ceremonieel staatshoofd). In het dagelijks leven is hij vooral werkzaam als geofictieprofessor aan de Montenera School of Geofiction. Hij geeft als gastdocent lessen ingeofictie, voornamelijk in het buitenland (Nederland).

Belangrijkste steden:
Piramido: 4.500.000 inw.
Blaeuporto: 1.700.000 inw
Novobaia: 1.250.000 inw.
Dunnport: 280.000 inw.
San-Marina: 120.000 inw.
Port Cartier: 110.000 inw.

Staatkundig
Het land Montenera bestaat uit 4 deelstaten en een federaal district.

De deelstaten met hoofdsteden:
Companië: 14 miljoen inw. (hoofdstad: Blaeupoort)
Noviboa 7 miljoen inw. (hoofdstad: Novobao)
Montagniole (4 miljoen inw.).Hoofdstad: Puerto Colon.
Bretagnera (2 miljoen inw.). Hoofdstad: Port Chabot.

Er is ook een federaal district: circa 5 miljoen.


VLAG & WAPEN

Vlag
De vlag bestaat uit 4 kleuren (geel, blauw, rood en groen).
Geel staat voor de zon, blauw voor de zee, rood voor de vurige vulkanen en groen voor de natuur. De groene driehoek symboliseert de driehoekige vorm van de vulkanen.
De sterren in de vlag staan voor de vier deelstaten van Montenera.

Wapen (schild)

Het wapen (schild) van Montenera bestaat uit een aantal elementen. Ten eerste is de driehoek afgebeeld. Dit is een belangrijk symbool voor het land. De groene kleur van de driehoek staat voor het groene karakter van het landschap.
Dat Montenera veel bergen heeft, wordt duidelijk aan de hand van de afbeelding van het landschap met de bergen er in. De zon symboliseert het zonnige klimaat.
De driehoek wordt 'vastgehouden' door twee belangrijke dieren die in Montenera zouden leven: de vulkaanstier en de vulkaanrat. Eerstgenoemde is een myrtisch dier. Het is onduidelijk of de vulkaanstier echt bestaat. De vulkaanrat daarentegen bestaat wel en komt veel in de mabijheid van de vulkanen in Montenera voor.
De laurenkrans symboliseert de vrede die er heerst tussen de verschillende volkeren van Montenera.
VOLKSLIED MONTENERAHet volkslied van Montenera, dat is geschreven op een bestaande melodie van het Esperanto volkslied. Het bestaat uit 3 coupletten:

VOLKSLIED MONTENERA

In het land van Montenera,
Daar vind je veel vulkanen
De vorm van die vulkanen
Gebruiken wij voor alledag
Veel is bij ons driehoekig
Dat is een bijzondere vorm
Montenera, in de Oceaan
Je geeft ons toch een mooi bestaan!

In het land van Montenera,
Daar vind je veel vulkanen
We leven er met velen
Al eeuwen lang erg tevreden
Montenera blijft onafhankelijk
Dat is wel zo gemakkelijk
Montenera, in de Oceaan
Je geeft ons toch een mooi bestaan!

In het land van Montenera,
Daar vind je veel vulkanen
En die vulkanen zijn driehoekig
Dat is wel heel apart.
Wat je natuurlijk niet verwacht.
De driehoek is een bijzondere vorm
Montenera, vanuit Europa een verre reis.
Naar een echt aardrijkskunde paradijs!

HET KLIMAAT VAN MONTENERA

Hoe stel je nu een klimaat van je eigen land op? Voor Montenera was het niet al te lastig. Gewoon kijken naar het klimaat van de
Azoren. Montenera ligt immers iets ten noorden van deze eilandengroep.

Het uiterste noorden van Montenera is wellicht wat kouder en natter dan het zuiden, rond de Azoren. Het noorden heeft een gematigd zeeklimaat. Het zuiden meer een Middellandse Zeeklimaat (subtropisch klimaat).
VulkaanratVulkaanstier

DE NATUUR VAN MONTENERA

Omdat Montenera veel vulkanen heeft leeft er een speciaal dier: de Ratovulkano (vulkaanrat). Deze is ongeveer 82 cm lang en 1,5 kilo zwaar

Naast de vulkaanratleven er in Montenera diverse andere diersoorten, die ook elders ter wereld voor komen.

Sage
Er is ook een dier dat volgens een
sage alleen voor komt in de vulkanen van Montenera: de vulkaanstier. Het dier is echter nog nooit in het echt gezien.


De zwarte lijn op deze kaart is de mid Atlantische rug. Een scheur in de zeebodem, waardoor er veel vulkannen op Montenera voorkomen.


HET LANDSCHAP VAN MONTENERA


Montenera is gelegen net ten oosten van de mid-Atlantische rug, een scheur in de oceanische korst waardoor er magma naar de oppervlakte komt. Hierdoor is er in gebieden rond de mid-Atlantische rug nogal wat vulkanisme. Ook komen er wel eens aardbevingen voor.

Het landschap is dus door vulkanische activiteit gevormd. In Montenera zijn enkele, nog werkzame, vulkanen. Het land is bergachtig, vandaar de naam Montenera. Mont betekent berg in de lokale taal Mondespera.

Behale vulkanen heeft Montenera ook veel bossen, groene vlakten en uiteraard ook veel dorpen en steden.DE GESCHIEDENIS VAN MONTENERA


Beknopte geschiedenis

Montenera is oorspronkelijk ontdekt door Columbus. Toen hij naar de Azoren voer ontdekte hij al snel een groot land ten noorden daar van. De Portugezen vestigden zich in het zuiden van het eiland, in een baai waar ze de nederzetting Novobaia stichten. Dit is dan ook een van de oudste steden van Montenera. Het gebied rond Novobaia werd door de Portugezen Noviboa genoemd, naar de Portuegese hoofdstad Lissabon (in het Portugees: Lisboa).

Toen de Nederlanders in 17e eeuw ten noorden van het eiland aankwamen was het eiland al bezet door Portugezen en Spanjaarden. Deze hadden echter geen interesse in het koloniseren van wat zij noemden het “wilde noorden”.

Montenera werd tot 1970 bestuurd vanuit 5 Europese landen: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Portugal en Spanje. Dit was op den duur geen handige zaak meer. De roep om autonomie voor Montenera werd dan ook steeds groter.

In 1970 werd Montenera onafhankelijk. Eerst waren de deelstaten ieder nog onafhankelijk. In 1973, drie jaar na de onafhankelijkheid, besloten de vier deelstaten onder een landsnaam verder te gaan: de republiek Montenera (land van - vulkanische - bergen).

Het tegenwoordige Montenera is een onafhankelijke land, met verschillende bevolkingsgroepen. De hoofdstad Piramido ligt in het federaal district.
In het wapen van Montenera, zit ook een driehoek.

In Montenera hebben ze een legende over de Vuurstier. Deze is ook afgebeeld in het wapen.


NATIONAAL SYMBOOL VAN MONTENERA


Nederland heeft als nationaal symbool tulpen, klompen en molens. En uiteraard nog veel meer andere dingen die bij Nederland passen.
Ook Montenera heeft nationale symbolen: de driehoeken.

Al eeuwenlang staarden de inwoners van Montenera naar de vele vulkanen in hun land. De min of meer driehoekige vorm van deze bergen begon ze steeds meer op te vallen. Daarom is de vorm 'driehoek' steeds meer als het symbool van het land
geworden. De driehoek is ook te zien in de vlag van het land.
Maar ook in het wapen van Montenera.

Door de vele vulkanen is er een legende over de Vuurstier. Een stier die in de vulkanen zou leven. Alleen is er geen hard bewijs dat het dier echt bestaat.

Wat is het nationale symbool van jullie land? Zou je een nationaal wapen kunnen ontwerpen?


DE TRADITIES VAN MONTENERA

De driehoek vormt de basis voor de cultuur van Montenera. Vanuit die driehoek zijn vele tradities ontstaan, zoals de Vulkaanspelen. Ook dansen op hete kolen is heel populair.


Ja
Hay
Goedemorgen
Bonan morga
Net
Net
Goedemiddag
Bonan tagmedzo
Alstublieft
Vedipleze
Goedenavond
Bonan vechero
Dank u wel
Danko

Ik heet Jeroen
Mi heddas Jeromo
Hallo
Saluton
Berg
Monto
Tot ziens
Djis vidau
Jeroen van den Berg
Jeromo de la Mono


DE TAAL VAN MONTENERA

In Montenera wordt Mondespera gesproken. De taal is een speciale, lokale variant van het
Esperanto, een kunsttaal, ontworpen door Zamenhof.

Mondespera wijkt iets af van het Esperanto. Sommige woorden zijn iets anders en het heeft een iets andere grammatica.

Afbeelding links: enkele zinnetjes in het Mondespera.GELD


De munteenheid van het land is de Gudo (1 Gudo = 100 Ludo). Het is een driehoekig bankbiljet omdat de driehoek een belangrijk symbool is in Montenera.

Montenera heeft prachtige landschappen. Om die reden verdient het land veel geld aan toerisme.
Naast toerisme is aardwarmte een vorm van inkomsten. Aardwarmte is afkomstig van de hete vulkanen.
Het land exporteert ook energie.

Naast toerisme en energie zijn geofictielessen het belangrijkste exportproduct van Montenera Edufictie. De Montenera Geofictieschool is een belangrijke school dat ook lessen verzorgd in het buitenland. Waaronder ook bij jullie school.HET ONDERWIJS VAN MONTENERA

Montenera is een waar aardrijskundeparadijs. Of strafplek, voor diegene die niet van aardrijkskunde houdt.
In Montenera wordt regelmatig gecontroleerd hoe het zit met de topokennis van de inwoners. Zelfs als je al lang volwassen bent. Zo zijn er zelfs mensen van 80 jaar die een controleur aan de deur kunnen krijgen voor een topo overhoring.

Onderwijs is dus een belangrijke pijler van de economie van Montenera. Het land herbergt ook de prestigieuze Montenera Geofictieschool and Worldbuilding. Vanuit deze school geeft geofictieprofessor Jeromo de La Monto lessen geofictie aan scholen. Ook in Nederland!HET GELOOF IN MONTENERA

In Montenera zijn er vele godsdientsen, waaronder het Christelijke geloof (vooral katholiek). Dat is logisch, gezien de vele volkeren die zich vanuit Europa in Montenera hebben gevestigd. Maar er ontsond geleidelijk aan ook een eigen geloof, het Geoloof: het geloof dat aardrijkskunde de wereld zal gaan redden.
Driehoeksbal is een sport die door de Engelsen in Montenera is geintroduceerd. De sport wordt in werkelijkheid ook gespeeld in Engeland, op kleine schaal (amateurs).

Hoe gaat het in zijn werk? Kijk dan de volgende 2 video's:

https://www.youtube.com/watch?v=VEHbjEUMvV0


https://www.youtube.com/watch?v=EzbnKQKszm4
SPORT IN MONTENERA


DRIEHOEKSBAL (Trianguludo)
In Montenera is voetbal, net als in veel andere landen, erg populair. Hier speelt men de competitie echter toch anders dan in de meeste andere landen. Aangezien de driehoek het symbool is van Montenera mag ook in het voetbal deze vrom natuurlijk niet ontbreken.
De Engelsen introduceerden in het Engelstalige gedeelte van Montenera ooit het Three-sided football. Drie teams spelen tegen elkaar. Hierdoor veranderen uiteraard de spelregels. Want niet het team dat de meeste doelpunten maakt is winnaar, maar juist het team dat de minst aantal tegendoelpunten incasseert.

Zie deze uitlegvideo.

Zie ook deze uitlegvideo.

VULKAANKLIMMEN
De inwoners van Montenera zijn gek op bergbeklimmen. Daar krijgen ze in hun land dan ook ruim de gelegenheid voor. Het land bestaat uit veel bergen, waarvan er veel een vulkaan zijn. Dat wordt dus veel eerder vulkaanklimmen. Het spannendst vinden de inwoners om de vulkaan te beklimmen op het moment dat deze net aan het uitbarsten is. De kunst is dan om levend en wel zo snel mogelijk weer de berg af te komen.

WERELDKAMPIOENSCHAPPEN VUURSPUWEN
Montenera is het land van vulkanen, en dus ook van vuur. Het is niet vreemd dat juist het wereldkampioenschap vuurspuwen in Montenera plaatsvindt.

Chocovulkaantjes. Dit is een speciale lekkernij, die alleen in Montenera worden gemaakt.
De Lavla: de lava-vlaEen vulkaanovenschotel


DE KEUKEN VAN MONTENERA

Het vulkanische landschap speelt een belangrijke rol in de
keuken van Montenera.
Typische dranken en gerechten zijn:

* Chocoladevulkaantjes
* De vulkaanovenschotel
* Lavanade (speciale limonade)
* Lavla (nagerecht).

Chocoladevulkaantjes
Typische lekkernij uit Montenera zijn de chocoladevulkaantjes. De traditie van chocolade werd door de Vlamingen ingebracht. De Vlamingen waren al reeds in de 15e eeuw op de Azoren aangekomen en later ook in Montenera.

De dranktafel van Montenera
In Montenera werd op 16 juni 1973 'De vrede van Montenera' gesloten, een verdrag tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Tijdens de onderhandelingen over dit verdrag waren verschillende bevolkingsgroepen vertegenwoordigd. O.a. Britten die thee meebrachten tijdens de onderhandelingen. Ook de andere groepen brachten hun eigen drankje mee.
Tijdens de onderhandelingen werden de verschillende drankjes open op de tafel gezet en kon men van alles proberen. De deelnemers begonnen al snel de verschillende soorten drankjes de combineren en tijdens de verdere gesprekken bleef de tafel gevuld met de diverse drankjes die met de thee werden gecombineerd. Nadat de vrede was gesloten bleven ze in Montenera deze thee dranktafel gebruiken. In het begin bij belangrijken gebeurtenissen. In de loop de eeuwen werd het steeds meer een gewoonte. Tegenwoordig worden gasten ontvangen met deze thee dranktafel.

Typisch Montenera gerecht:

Vulkaanovenschotel


© Jeroen van den Berg